Välkommen till Blåslampan Riks

Sveriges kriskommuner ökar bÄde i kris och antal

Sveriges kriskommuner ökar bÄde i kris och antal

Sveriges samhÀllsbygge krisar ute i de svenska kommunerna allt mer, det forna nybyggarlandet Sverige, Àr i mÄnga fall bara ett minne blott.

I motsats till ovanstÄende faktum sÄ rapporterar den rödgröna regeringskoalitionen om att statsminister Löfvens  samhÀllsbygge Àr en succé.

Det liknar till stor del uttrycket;
” Som fan lĂ€ser bibeln”.

Jag skrev en artikel i april 2015 med rubriken; ”NĂ„gonting Ă€r trasigt i Sverige
” lĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=4507
Det Àr kÀnns som det Àr mÄnga bitar som Àn idag skulle behöva  limmas om, detta till trots vad den nuvarande regeringen pÄstÄr.

Min definition pĂ„ en kriskommun Ă€r en enkelt uttryckt, ”En kommun som av egen kraft inte kan skapa en överlevnad  pĂ„ lĂ„ng sikt för sina invĂ„nare, utan mĂ„ste förlita sig pĂ„ överstatliga nĂ„degĂ„vor.”

Det handlar om de flesta omrÄden som krisar eller finns betydande brister i, som exempelvis; sjukvÄrden, skolan. ÀldrevÄrden, barnomsorgen, polisen, kommunikationer, bostÀder, sÄ kan det fortsÀtta med omrÄde efter omrÄde.

Det jag menar Àr det i sÀrklass viktigaste omrÄdet och det som skapar grunden för framtidens samhÀlle i kommuner och land, Àr JOBBEN.

Det mÄste alltid finnas tillrÀckligt med reella JOBB, som inte ens Àr i nÀrheten av en arrangerad och artificiell sysselsÀttning bekostad av staten. För mig kan denna typ av sysselsÀttning handla om arbetsmarknadspolitiska ÄtgÀrder som inte bara blir temporÀra, utan biter sig fast över tid, och dÀr alla Àr benÀgna att tro att sysselsÀttningen Àr behövd och tillför samhÀllet en NYTTA.

Under flera decennier bakĂ„t i tiden sĂ„ har kriser i landet mötts med utflyttningar av myndigheter till kriskommuner, vilket jag menar direkt har fĂ„tt motsatt effekt. LĂ€s min artikel frĂ„n september 2013 med rubriken; Att flytta ut myndigheter till kriskommuner ger mest negativa effekter, det Ă€r Östersund ett bevis pĂ„ – http://xn--blslampan-62a.se/?p=3048

Ett annan medicin som ofta tas till av de styrande i landet Àr att nÀr det inte finns tillrÀckligt med befintliga myndigheter sÄ skapar man enkelt nya, om det sedan ibland blir dubbletter gör inte sÄ mycket. Detta myndighetsskapande skall tillskrivas samtliga regeringar oavsett politisk fÀrg.

Kommuner med goda pendlingsmöjligheter till stĂ€der med mĂ„nga arbetstillfĂ€llen klarar sig naturligtvis bĂ€ttre. Men Ă€ven dessa kommuner lever farligt, krisen blir bĂ„de djupare och mer allvarlig, nĂ€r den tidigare sĂ„ trygga storstaden inte lĂ€ngre kan leverera JOBB, till den lilla ”döende” kommunen.

Reella JOBB ligger frÀmst inom mitt intresseomrÄde som företagare. Det Àr ocksÄ intressant att ha fÄtt ha förmÄnen att arbeta som egen företagare i lÀnder, som i de flesta avseenden fÄr ses som vitt och svart mot vÄrt land.

Jag menar att grunden för Sveriges vÀlfÀrd, Àr skapandet av reella JOBB. Det bör vara det mest centrala för alla politiker, att seriöst diskutera och finna hÄllbara lösningar av. Detta bör ocksÄ bÀst ske tillsammans och över alla partigrÀnser. Det finns lösningar, vilket mÄnga lÀnder bevisat.

Jag kan inte pÄstÄ  att statsminister Löfvens sÄ kallade samhÀllsbygge vilar pÄ den stabila grund som kan och skall föra Sverige och kommunerna till den ljusa framtid som alla hoppas pÄ.

Svar eller uteblivna svar kan komma att publiceras pÄ bloggen.

Mina varmaste och bÀsta tillvÀxt-och exporthÀlsningar

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

GLAD PÅSK

GLAD PÅSK

BlĂ„slampan önskar alla en GLAD PÅSK med dikten STROF I APRIL (ur Barfotabarn 1933) av Nils Ferlin.

STROF I APRIL

VÀgen till kÀrlekens paradis
Ă€r gammal men evigt ny:

TvĂ„ hĂ€nder kan mötas – hĂ€ndelsevis
inunder ett paraply.

TvÄ hÀnder kan mötas i glÀdje,
tvÄ hÀnder kan mötas i sorg.

Och tvÄ hÀnder kan mötas för vinnings skull
pÄ vÀrldens marknadstorg.

Lev vĂ€l och Ă€t gott i PÅSK

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Kommuner och myndigheters mörkande fyller ”ElefantkyrkogĂ„rden” till att bli överfull

Kommuner och myndigheters mörkande fyller ”ElefantkyrkogĂ„rden” till att bli överfull

Med 290 kommuner och mer Àn 500 myndigheter sÄ Àr det enorma krafter för oegentligheter som existerar och vÀxer sig ofantligt stark och fast i det svenska samhÀllet. ByrÄkratin ger stora tillfÀllen till ett totalt mörker vilket i sig ökar korruption och oegentligheter.

Uppfinningsrikedomen hos Sveriges potentater och byrÄkrater i att finna pÄ osynliga och tysta vÀgar, som leder fram till att berika sig sjÀlv verkar vara obegrÀnsade.

Det kan röra sig om allt frĂ„n att ”snylta” nĂ„gra vinflaskor frĂ„n en myndighets spritförrĂ„d till att pĂ„ olika sĂ€tt tillskansa sig mĂ„ngmiljonbelopp genom fakturering av pĂ„hittade tjĂ€nster som aldrig har utförts, men dĂ„ behöver man hjĂ€lp utifrĂ„n, och det kostar. Det fĂ„r dĂ„ kompenseras genom att ”krydda” beloppet pĂ„ fakturan sĂ„ begynnelsebeloppet för initiativtagaren, blir minst det samma.

Ett bra exempel pÄ en typ av oegentlighet som kan förekomma, Àr den i nutid upptÀckta hos Statens Fastighetsverk som rullat ivÀg Ätskilliga tiotals miljoner kronor av medborgarnas skattepengar. LÀs

artikel om TV4:s avslöjande i Kalla Fakta med rubriken: Fyra anhĂ„llna för korruption efter Kalla faktas avslöjande – http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/fyra-anh%C3%A5llna-f%C3%B6r-korruption-efter-kalla-faktas-avsl%C3%B6jande-5889ffb9fca38fa029000156

Ett nĂ„got mera ovanligt sĂ€tt att tillskansa sig egna fördelar Ă€r det telefonsex som före detta landshövdingen Stefan Carlsson i Kalmar lĂ€n Ă€gnat sig Ă„t, sjĂ€lvklart för skattebetalarnas pengar. Även hans dyrbara vanor med spritförtĂ€ring och hotellövernattningar förvĂ„nade mĂ„nga. Se min artikel frĂ„n juli 2016 med rubriken; Kalmar – lĂ€net som ”sticker” in och ut pĂ„ alla sĂ€tt
  LĂ€nk: http://xn--blslampan-62a.se/?p=5101

Detta Ă€r bara nĂ„gra exempel pĂ„ den korruption som upptĂ€ckts, vilket förmodligen bara Ă€r en brĂ„kdel av det stora isberg av oegentligheter, och som sĂ€kerligen aldrig blir upptĂ€ckt. Trots att upptĂ€ckterna bara Ă€r en brĂ„kdel sĂ„ Ă€r den statliga ”elefantkyrkogĂ„rden” pĂ„ regeringskansliet Rosenbad vĂ€lfyllt med avsatta landshövdingar, generaldirektörer och andra potentater, som Ă€ndĂ„ fastat i nĂ€tet.

Alla dessa avsatta potentater finns levande pĂ„ denna ”elefantkyrkogĂ„rd”, med full lön och utan nĂ€rvaroplikt. Utöver detta omĂ€nskliga straff med ett arbetsfritt liv och med ibland flera hundra tusentals kronor i mĂ„nadslön, Ă€r inte vĂ€rdigt Sverige idag 2017.

De signaler som alla avslöjanden skickar ut frÄn politiker, landshövdingar, generaldirektörer och andra potentater skapar inte förtroende och tillit för det officiella Sverige.

Jag vet av egen erfarenhet vilka svĂ„righeter det Ă€r att fĂ„ fram handlingar i myndigheter. Är det sedan sĂ„ att myndigheten förstĂ„r att det finns för dem en alltför kĂ€nslig information i den begĂ€rda informationen, sĂ„ sekretessbelĂ€gger eller pĂ„ andra sĂ€tt skaffar undan dessa dokument. Det krĂ€ver ett starkt tĂ„lamod och entrĂ€get anmĂ€lande till JO och JK.

Jag vill ta av mig hatten och tackar alla tÄlmodiga visselblÄsare och grÀvande journalister som pÄ detta sÀtt gör Sverige lite bÀttre.

Jag tĂ€nker dĂ€remot aldrig frivilligt göra ett besök pĂ„ ”elefantkyrkogĂ„rden” och allra minst lĂ€gga ner en blomma vid nĂ„gon gravsten.
Jag skrev en artikel i januari 2013 med rubriken; FarvĂ€l Invest Sweden  – http://xn--blslampan-62a.se/?p=2206

En del av det jag skrev var följande:
”Invest Sweden Ă€r för mig en av de vĂ€rsta myndigheterna bland de drygt 500 som existerar och skall dĂ€rför begravas sĂ„ djupt i jorden som det bara gĂ„r, jordmĂ„nen pĂ„ den graven kommer aldrig vara sĂ„dan att det överhuvud kan vĂ€xa blommor pĂ„ den.”
Det var mÄnga som kÀmpade pÄ mot denna skandalmyndighet för att förpassa den till de sÀlla jaktmarkerna, men efter mÄnga Ärs arbete sÄ kom Àntligen begravningsdagen.

TyvĂ€rr sĂ„ Ă€r jag mycket pessimistisk att helt kunna fĂ„ bort ”elefantkyrkogĂ„rden”, men dĂ€remot vet jag att skaran med visselblĂ„sare och grĂ€vande journalister blir större, och vi ger oss aldrig.

En varning till alla Sveriges potentater och offentliga ”missbrukare” av medborgarnas tillit och förtroende, sĂ„ hĂ€mtar jag slutorden frĂ„n Tage Erlanders fantastiska historia om prĂ€stens predikan pĂ„ högmĂ€ssan i en vĂ€rmlandskyrka. ”Huka er göbbar o kĂ€rringar i bĂ€nkera, för nu laddar han öm”. LĂ€s mera i min artikel; Kina har inte stannat av
  – http://xn--blslampan-62a.se/?p=5195

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | 1 kommentar