Välkommen till Blåslampan Riks

Hur Àr det stÀllt med kompetensen inom det offentliga Sverige?

Hur Àr det stÀllt med kompetensen inom det offentliga Sverige?

Efter mÄnga decenniers tÀta och nÀra kontakter med det offentliga Sverige, frÀmst genom mitt arbete som egen företagare i Sverige och andra lÀnder, fÄr mig att bÄde vara orolig och inte minst förskrÀckt över framtiden.


Min frustration gÀller mycket inom det offentliga Sverige, men som alltid sÄ finns det undantag med goda exempel. Ett praktexempel pÄ en av den bÀsta myndigheten i det offentliga Sverige Àr bolagsverket, som jag anser vara en av de mest professionella i myndighetssfÀren. Detta till stor gagn för företag och nÀringsliv. Företagandet Àr grundfundamentet i landets ekonomiska tillvÀxt och mÄste dÀrför ges de bÀsta förutsÀttningar, för att sjÀlva kunna vÀxa och dÀrmed skapa reella JOBB.

NÀstan alla av landets 290 kommuner Àr företagens skrÀck i mycket inom företagsfÀren. Detta trots att alla kommuner pressas av sjÀlvbevarelsedrift, för att kunna visa upp sin kommun som landets mest företagarvÀnliga, men det lyckas i de flesta fall inte sÀrskilt bra. Det fÄr vi varje Är bekrÀftelse pÄ genom att ta del av en mÀtning av kommunernas nÀringslivsklimat, som görs av organisationen svenskt nÀringsliv. LÀnk till företagsrankingen 2016; http://www.foretagsklimat.se/ranking

Visst spenderar kommunerna en hel del pengar pĂ„ sina nĂ€ringslivskontor, men för att fĂ„ valuta för de satsade skattepengarna sĂ„ krĂ€vs det inte minst, en professionell kompetens. Det menar jag saknas i allt vĂ€sentligt.  LĂ€s min artikel frĂ„n 2015 med rubriken: Kommunernas nĂ€ringslivsavdelningar ett skĂ€mt och vĂ€ggarna rĂ€mnar – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4816  

Jag har haft besök av tunga internationella företag för sonderingar kring möjligheter till investeringar i Sverige. Men det Àr bara en brÄkdel av de intresserade som gÄr sÄ lÄngt som till ett beslut om investering. Jag har dÄ noterat till vilka lÀnder de flesta av dessa investeringar slutligen har gÄtt, med det sÄ kan jag dra slutsatsen att Sverige inte hade vad som tilltalade just dessa investerare i konkurrens med andra lÀnder. SÄ min undran kring detta Àr; Vad saknas i Sverige som vissa andra lÀnder har?

Jag menar att huvuddelen av det officiella Sverige lider av en stor brist pÄ rÀtt kompetens.
Varför det Àr sÄ har sjÀlvklart mÄnga förklaringar.
Kanske Àr det nu hög tid att börja söka förklaringarna och sedan rÀtta till det, i vart fall försöka.
Vi mÄste kunna se ljuset som leder oss ut ur tunneln. Ut ur mörkret!
För efter solsken kommer regn det vet alla.
Inget vet nÀr nÀsta lÄgkonjunktur knackar pÄ dörren, det alla dÀremot vet, Àr att den kommer.

Det Ă€r heller inte osannolikt att nĂ€sta lĂ„gkonjunktur kan bli en otĂ€ck hĂ€rdsmĂ€lta. DĂ„ Ă€r det bra att vara bra rustad. Är det svĂ„rt att skapa tillrĂ€ckligt med reella JOBB i en högkonjunktur, sĂ„ Ă€r det inte lĂ€ttare i en lĂ„gkonjunktur.

Tips emotses pĂ„ bra lösningar  för JOBB och TILLVÄXT till: tips@blaslampan.se

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Regeringens löften om jobb och sjukvÄrd Àr mest bara tomt prat

Regeringens löften om jobb och sjukvÄrd Àr mest bara tomt prat

Som exempel pÄ tomt prat tar jag fram regeringens löfte om 32000 traineejobb. Det löftet slutade som ett totalt fiasko och som vanligt ett oseriöst vallöfte.

I en artikel av SVT nyheter den 5 november 2015 med rubriken skrevs;
Av 32 000 traineejobb blev det bara ett – LĂ€nk: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/av-32-000-traineejobb-blev-det-bara-ett – kanske idag ett tiotal men Ă€ndĂ„ promille frĂ„n löftet.

Jag tittade pÄ en partiledardebatt som sÀndes pÄ TV (14 maj) och hörde dÄ hur dagens regeringsansvariga klappade sig för bröstet och pÄstÄ att arbetslösheten sjunker och antalet JOBB blir fler.
Att ta de orden i sin mun Àr för mig som uttrycket sÀger;
”Som fan lĂ€ser bibeln”.

Det som uttalades av regeringssidan att arbetslösheten sjunker Àr med sanningen inte överensstÀmmande, detta om man gÄr in och noggrant granskar vad alla siffror som flyger ut frÄn officiella myndigheter verkligen betyder.

NÀr jag hör statsminister Stefan Löfven och hans samarbetspartner Jonas Sjöstedt (V) tala sig varm om sjukvÄrden och att alla skattepengar, som Àr avsedda för vÄrden ocksÄ skall gÄ dit ograverat, dÄ fÄr jag obehagliga rysningar. Inga vinstmedel skall vara tillÄtna för privata vÄrdföretag, detta oavsett om vÄrdens kvalitet Àr bÀttre.

Förbjudet med vinster, det klingar inte bra för framtidens entreprenörer för att de skall sÀtta Sverige i förarsÀtet, vad gÀller val av etableringsland.

Jag har verkat som egen företagare bÄde i det forna Sovjetunionen och Àven dagens Ryssland. DÀr gick alla pengar till den statliga vÄrden, som sjÀlvklart ocksÄ var det enda alternativet. Men hör och hÀpna mina herrar Löfven och Sjöstedt, i dÄtidens Sovjetunionen och i dagens Ryssland finns bra vÄrd men bara för de rika.
SĂ„ skall vi inte ha ha det i Sverige.

LĂ„t mig dĂ€rför berĂ€tta ”sannhistorien” om min anstĂ€lld och hans fru Svetlana i Moskva. Svetlana hade bestĂ€mt sig för att operera sina Ă„derbrĂ„ck pĂ„ benen, mest för att hon ville vara snygg nĂ€r hon var pĂ„ badstranden i baddrĂ€kt.

Jag frÄgade den sovjetpatriotiska Svetlana om hon ville ha hjÀlp med att utföra ingreppet i nÄgot vÀsteuropeiskt land, varpÄ hon mycket bestÀmt avvisade detta dÄ Ryssland sjÀlvklart hade den bÀsta sjukvÄrden, vilken hon litade fullstÀndigt pÄ.

NÀr jag och hennes man besökte henne pÄ sjukhuset efter operationen sÄ berÀttade hon uppgivet, om hur mycket hon hade tvingats betala för operationen och en drÀglig vistelse pÄ sjukhuset före och efter operationen.

NÀr hon hade haft ett samtal med narkoslÀkaren före operationen sÄ föreslog denne att om hon ville vara helt sÀker pÄ att narkosen skulle vara den bÀsta under hela operationen, dÄ krÀvdes det mera resurser och det kostade dÄ 200 Usdollar. Detta var tyvÀrr bara början för sovjetpatriotiska Svetlanas bekantskap med den ryska sjukvÄrden och de mÄnga utgifter som dök upp för denna operation. Slutnotan för Svetlana blev betydligt mer Àn 2000 Usdollar, en ofantligt stor summa i Ryssland vid den tiden.

Denna lilla ”sannhistoria” om Svetlana, Ă€r en pĂ„minnelse om hur illa det kan vara i sjukvĂ„rden oavsett om alla skattemedel avsĂ€tts till offentlig betald sjukvĂ„rden.
Denna berÀttelse Àr bara toppen pÄ ett enormt isberg av mina egna upplevelser i Sovjetunionen och Ryssland under mer Àn 35 Är som egen företagare. Men detta land tillhör inte nÄgot undantag i vÀrlden, utan finns tyvÀrr pÄ alla kontinenter, det som skiljer dem Ät Àr i mycket bara storleken pÄ avgiften för att erhÄlla en narkos som verkar genom hela operationen.

Vad jag Àr helt sÀker pÄ Àr; att alla patienter vill ha den bÀsta och sÀkraste sjukvÄrden, oavsett om det Àr offentlig driven sjukvÄrd eller privat drivna vÄrdföretag med vinster.

SÄ ett rÄd till mina herrar Löfven och Sjöstedt Àr; Kasta vÀlfÀrdsutredningen av Ilmar Reepalu sÄ lÄngt bort frÄn ett anstÀndigt samhÀlle som möjligt Àr.

BYT SPÅR och försök förhindra en total urspĂ„rning!

SvÄrt att vÀlja rÀtt spÄr för regeringen

Det ser inte heller speciellt ljust ut för ett annat JOBB-löfte frÄn statsminister Stefan Löfven, nÀmligen att Sverige skall ha EU:s lÀgsta arbetslöshet 2020. Kanske idé att försöka vÀxla in pÄ ett annat spÄr.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | 2 Kommentarer

Arbetsförmedlingen bör snarast förpassas till graven

Arbetsförmedlingen bör snarast förpassas till graven

Det Àr nu pÄ övertid som denna svenska skandal- och bidragsmyndighet Arbetsförmedlingen (AF) fÄr leva kvar, min instÀllning Àr att myndigheten med det snaraste avvecklas och förpassas till graven med total tystnad för evigt.

Det finns hur mÄnga skandaler som helst att redovisa kring myndigheten AF, ÀndÄ Àr det bara toppen pÄ ett isberg som kommer fram i ljuset. Arbetsförmedlingen tillhör vÀrstingarna av de myndigheter som mörkar och sekretessbelÀgger mest Àrenden.

Jag har erfarenhet frÄn myndigheten bÄde lokalt och centralt. Vid begÀran om att fÄ dokument utlÀmnade, och om de inte redan var sekretessbelagda vid begÀran om utlÀmnande, sÄ Äkte omedelbart sekretesstÀmpeln fram.
Det enklaste för att slippa alla misskrediteringar av myndighetens arbete, var och Ă€r att vĂ€gra lĂ€mna ut de sĂ„ kallade ”kĂ€nsliga” dokumenten.

Jag har haft förmÄnen att fÄ arbeta som egen företagare i lÀnder med diametralt olika Äsikter frÄn Sverige i frÄgan om hur den bÀst fungerande arbetsförmedlingen skall organiseras. Det Àr ocksÄ lÀnder med en betydligt större befolkning och dÀrmed kanske Ànnu större problem.
Men ack NEJ, sanningen som jag upptÀckte var att arbetsmarknaden fungerade i mÄnga fall mycket bÀttre med lösningar helt utan statlig inblandning i förmedlingen av befintliga JOBB. I de lÀnder som överhuvud inte alls blandade in staten i förmedlingen av JOBB klarar i de flesta fall förmedlingen av de befintliga JOBBEN, pÄ ett bÀttre sÀtt för alla parter, den JOBB-sökande, arbetsgivaren, och sist men inte minst samhÀllet.

Kan detta vara möjligt? I sÄ fall hur?

Jag det fungerar och fungerar ganska vĂ€l ocksĂ„. Lösningen heter förenklat – en resultatbaserad ersĂ€ttning pĂ„ varje förmedlat JOBB, som hĂ„ller över tid. Jag har sett olika lĂ€nders mĂ„nga lösningar pĂ„ förmedling av JOBB och samlat de bĂ€sta lösningar frĂ„n varje land och kan dĂ„ ocksĂ„ se vilken helhetslösning som jag anser vara bĂ€st.

Det svĂ„raste Ă€r inte att förmedla befintliga JOBB – Det i sĂ€rklass svĂ„raste, Ă€r att skapa hĂ„llbara och behövda JOBB över tid.

Listan pĂ„ skandaler i Arbetsförmedlingen (AF) kan göras hur lĂ„ng som helst och strĂ€cker sig mĂ„nga decennier bakĂ„t i tiden. SĂ„ myndigheten har gjort skĂ€l för mitt begrepp en ”vĂ€rstingmyndighet” som alltid bestĂ„r, vĂ€xer och stadigt gĂ„r Ă„t fel hĂ„ll.

Jag har i Ă„ratal skrivit mycket om denna mycket tragiska och oerhört sorgliga myndighet. En kort sammanfattning av mitt önskemĂ„l att förpassa myndigheten till en sista vila, Ă€r först min artikel frĂ„n den 7 september 2014 med rubriken: Arbetsförmedlingen – VÄRSTINGMYNDIGHETEN – ett korthus pĂ„ vĂ€g att ramla ihop – http://xn--blslampan-62a.se/?p=4079
DĂ€refter vill jag rekommendera min senaste om AF med rubriken; Arbetsförmedlingen – Den KATASTROFALA Bidragsförmedlingen – http://xn--blslampan-62a.se/?p=5115 införd 1 augusti 2016.

Nu mÄste det bli verklighet! Skrid till verket!

Ansvaret ligger pÄ Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson!

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | 2 Kommentarer