Välkommen till Blåslampan Riks

Äldreomsorg eller Ă€ldresorg


Äldreomsorg eller Ă€ldresorg


Det Ă€r inom mĂ„nga omrĂ„den som Sverige halkar efter pĂ„. Även om mitt favoritomrĂ„de Ă€r företagande och skapande av reella JOBB sĂ„ ligger ocksĂ„ omhĂ€ndertagandet av Ă€ldre mig varmt om hjĂ€rtat.

Det Ă€r inte ovanligt med skandaler inom Ă€ldreomsorgen och gĂ€ller dĂ„ ograverat överallt i Sverige. Även om allmĂ€ntillstĂ„ndet inom Ă€ldrevĂ„rden Ă€r bra sĂ„ skall Sverige aldrig ge upp tanken om att det alltid kan bli bĂ€ttre.

Det finns oÀndligt mÄnga avslöjanden om olika missförhÄllanden i ÀldrevÄrden och detta Àr tyvÀrr ingen ny företeelse som kommit i dagen under den senare tiden.
Jag skall beskriva det pĂ„ enkelt sĂ€tt genom att hĂ€nvisa till en artikel som publicerades 2005 av SVT med rubriken; MĂ„nga fall av vanvĂ„rd i Ă€ldrevĂ„rden – LĂ€nk; https://www.svt.se/nyheter/manga-fall-av-vanvard-i-aldrevarden
Artikeln visar nĂ„gra exempel pĂ„ upptĂ€ckta fall av vanvĂ„rd och andra missförhĂ„llanden pĂ„ Ă€ldreboende i Klippan, Malmö, VĂ€sterĂ„s, Sundsvall, Örebro, Falun, Gislaved och Landskrona. Även det uppmĂ€rksammade fallet pĂ„ PolhemsgĂ„rden i Solna som blev upphovet till en lag Lex Sarah (1999) finns beskrivet i artikeln.

Denna Àldreomsorg Àr inte vÀrdig att fortsÀtta i Sverige 2018. Detta Àven om de övervÀgande har en bra Àldreomsorg, sÄ Àr varje fall av motsatsen en skam i dagens moderna samhÀlle. Det finns inget försvar för de fall som upptÀcks.

Jag tror inte att lösningen pÄ alla missförhÄllanden gÄr att finna enbart med mera ekonomiska resurser. Oavsett hur stora och mÄnga penningpÄsar sÄ kommer det alltid att förekomma missförhÄllanden i ÀldrevÄrden. Det gÀller sÄvÀl om det Àr kommunala eller privata boenden.

Jag Àr sÀker pÄ att det behövs bÄde mer personal och rÀtt personal, detta kostar sjÀlvklart pengar. För att fÄ penningpÄsen att rÀcka till allt sÄ Àr det frÄgan om prioritering, vilket jag inte har det största förtroende för nÀr det gÀller kommunerna som Àr ansvarig för Àldreomsorgen.
Ett exempel pĂ„ prioritering kan vara att dra in pĂ„ kommunernas ”pĂ„hittiga” och nödvĂ€ndiga affĂ€rsresor till alla möjliga och omöjliga lĂ€nder. Jag har under Ă„ren mött mĂ„nga kommuner med dess företrĂ€dare i lĂ€nder som exempelvis Ryssland, Kina, för att inte tala om fastighetsmĂ€ssan i Cannes och i alla dessa möten fĂ„tt se hur kommunernas penningpĂ„se prioriteras.
Ett exempel frĂ„n Cannes Ă€r dĂ€r ett inköp av ett svart damplagg i storlek 40 omvandlades till en lunch pĂ„ kvittot. LĂ€s artikeln i GP med rubriken; Skattepengar betalade lyxliv i Cannes – http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/skattepengar-betalade-lyxliv-i-cannes-1.603598

Jag har arbetat i mÄnga andra lÀnder och sett varierande kvalitet av Àldreomsorg. I en del lÀnder betydligt sÀmre Àn i Sverige, men det finns ocksÄ lÀnder som förvÄnar mig med en betydligt bÀttre Àldreomsorg Àn vad Sverige mÀktar med att ge till sina gamla.

Jag avslutar med mitt hopp om en förbÀttring för alla Àldre med en diktstrof ur Liv av Ebba Lindqvist 1934

”Att man Ă€r kraftlös.
Nu sitter de gamle i dörrn och vÀnta pÄ sommar,
tala om sjukdom och nöd, tala om vardagsting.
De Àngsla sig för sÄ mÄnga ting, men all deras skrÀck Àr döden,
snart skall de bli till jord dÀr grÀset gror.
(Ur Liv av Ebba Lindqvist 1934)

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar

Medborgarlön i Sverige kanske bĂ€ttre Ă€n dagens dolda nödhjĂ€lpslöner


Medborgarlön i Sverige kanske bĂ€ttre Ă€n dagens dolda nödhjĂ€lpslöner


Medborgarlön kan  vara bÀttre Àn dagens nödhjÀlpslösningar för alla som inte har ett reellt JOBB eller helt enkelt inte kan klara sin basala försörjning.

Finland har i januari 2017 infört en medborgarlön som ett försök pÄ tvÄ Är, som dÀrefter skall utvÀrderas. Det Àr ett begrÀnsat försök som genomförs, dÀr 2000 arbetslösa fÄr 5600 kronor skattefritt  insatt pÄ sitt konto varje mÄnad. Det Àr med stort intresse som jag följer utvecklingen och resultatet av detta försök i Finland.

NödhjÀlpsarbete som kom pÄ 1920-talet efter första vÀrldskriget menar jag finns kvar idag 2018, men sjÀlvklart i andra tappningar.  En stor skillnad mellan efterkrigstidens nödhjÀlpsarbete  och dagens Àr att det idag inte alls Àr kopplat till nÄgot arbete som skapar NYTTA. Utöver avsaknaden av ARBETE som Àr kopplat till NYTTA, sÄ har man bytt namn otaliga gÄnger. Namn som förekommit Àr exempelvis; Beredskapsarbete, moderna beredskapsarbete, moderna beredskapsjobb i staten, FAS3, nystartsjobb, det senaste som kom bara för nÄgon vecka sedan var etableringsjobb, men med sÀkerhet inte det sista. Denna namnupprÀkning kan fortsÀtta i all oÀndlighet.

Arbetsförmedlingen har pĂ„ sin hemsida en rubrik som heter Stöd och insatser A-Ö, dĂ€r kan man finna otaliga mĂ€ngder av 2018 Ă„rs nödhjĂ€lpsarbeten. LĂ€nk;https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Stod-och-insatser-A-O.html
KÀrt barn har mÄnga namn.

Jag skrev en artikel tidigare med rubriken Sveriges nödhjĂ€lpsarbeten frĂ„n 1920-talet fortsĂ€tter 2017 och ökar
, LĂ€nk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5665
Artikeln visar pÄ mer fakta kring nödhjÀlpsarbeten i gamla tider, och den NYTTA som dessa arbeten tillförde samhÀllet pÄ flera plan.

Jag hĂ€vdar bestĂ€mt att arbetsförmedlingens lista Stöd och insatser A-Ö, bara Ă€r ett sorgligt bevis pĂ„ Sveriges misslyckande med att skapa behövda JOBB, och som tillför den NYTTA, som landet stĂ€ndigt Ă€r i behov av. Reella JOBB som stĂ€ndigt mĂ„ste tillföras för att kunna fĂ„ en sund och kontinuerlig ekonomisk utveckling.

Men det som Àr mest negativt med dagens svenska sysselsÀttningspolitik i förarsÀtet, Àr den möjlighet till fusk och oegentligheter. Jag menar att fusk och oegentligheter fÄr en enorm vÀxtkraft, genom den ogenomtrÀngliga djungeln av alla stöd och bidrag. I mÄnga myndigheter dÀr det administreras olika stöd och bidrag, bÄde till företag och privatpersoner sÄ förekommer det fusk och oegentligheter. Det har under decennier avslöjats mÄnga skandaler som ÀndÄ fÄr ses som enbart toppen pÄ ett isberg av den verkliga sanningen.
NÄgra av de senare upptÀckta myndighetsskandalerna Àr exempelvis; Fastighetsverket; https://www.svt.se/nyheter/inrikes/misstankt-korruption-pa-fastighetsverket-detta-har-hant och IT-skandalen pÄ Transportstyrelsen; https://www.svt.se/nyheter/inrikes/14669816

Detta Àr bara nÄgra fÄtal exempel pÄ avslöjanden i nÄgra av de drygt 500 myndigheter som finns i Sverige idag 2018. Utöver dessa sÄ finns det 290 kommuner i landet, dÀr det finns gott om liknande exempel pÄ fusk och oegentligheter. Till dessa skall man Àven plussa pÄ med alla nÀrstÄende organisationer som tillhör det officiella Sverige.

En aldrig sinande svans av skrupelfria företagare föds i Sverige, mycket genom dessa stöd och bidrag som Àr medborgarnas skattepengar. Det handlar om nya företag som startas upp inom de mÄnga skattefinansierade omrÄden som vÄrd och omsorg, men Àven utbildningsomrÄden. Ett annat omrÄde som under senare decennier har varit attraktivt för privata företagare Àr alla omrÄden som ligger nÀra arbetsmarknaden, dÀr arbetsförmedlingen har huvudansvaret.
HĂ€r saknas det inte idĂ©rika företagare som mycket snabbt finner nya affĂ€rsmöjligheter med snabba och stora vinster, bland alla av arbetsförmedlingens Stöd och insatser A-Ö.

Sveriges arbetsmarknad och politik av idag, för mig osökt till en sannberÀttelse som hÀnde i Grekland, nÀr det stora sjukhuset blev begÄvad med en trÀdgÄrdsmÀstare.
En slÀkting till sjukhuschefen fick en dag erbjudandet att bli sjukhusets trÀdgÄrdsmÀstare och basa över de arbetare han behövde för skötseln, han fick sjÀlv sköta anstÀllningen. Han antog erbjudandet efter att ha blivit övertygad att det inte hade nÄgon som helst betydelse att han inte hade den utbildning, som jobbet egentligen krÀvde. Efter tjugo Är dÀrefter sÄ basade trÀdgÄrdsmÀstaren över 18 anstÀllda trÀdgÄrdsarbetare. En riktigt stor avdelning hade det blivit efter 20 Är, dÀremot sÄ var trÀdgÄrden inte större Àn första dagen han tilltrÀdde sin befattning. Den hade fortfarande bara tvÄ ynka rabatter framför sjukhusentrén, med nÄgra fÄtal vackra blommor som krÀvde bevattning och ett i övrigt kÀrleksfullt omhÀndertagande.

LÄt oss slippa denna variant av trÀdgÄrdsmÀstare i Sverige!

Jag menar att en medborgarlön rÀtt utformat kan ha en del poÀng, en poÀng Àr att det med automatik ocksÄ bör bli fÀrre möjligheter till fusk och oegentligheter. Detta utvecklar jag i en artikel med rubriken; Fel bidrag = Mer korruption, mutor, fusk och bidragsberoende. LÀnk; http://xn--blslampan-62a.se/?p=5533
SjÀlvklart sÄ finns det bÄde fördelar och nackdelar med en medborgarlön, men tanken Àr ÀndÄ sÄ pass intressant att det seriöst bör undersökas mer.

Det Ă€r nu hög tid att Ă€ndra Sveriges kurs frĂ„n bidrag och stöd till JOBB och egenskapad LÖN.    

Jag menar att Sverige snart har passerat sitt BÄST FÖRE DATUM och dĂ€rför blir det allt svĂ„rare att Ă€ndra kurs.

Tummen ner 2018 för Sveriges reella JOBB- kapitulation

Ett passande citat hĂ€r Ă€r; ”Man kan inte styra vinden – men man kan Ă€ndra seglen”

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | 1 kommentar

ALMI – en KATASTROF för framtidens ekonomiska tillvĂ€xt

ALMI – en KATASTROF för en hĂ„llbar ekonomisk tillvĂ€xt 

Jag menar att det i mÄnga fall kan vara en katastrof för ett framtidens tillvÀxtföretag att komma till denna statliga aktör. Detta frÀmst genom den totala inkompetens i globala affÀrer som prÀglar organisationen.

SĂ„ beskrivs ALMI pĂ„ regeringens hemsida; ”Almis uppdrag Ă€r att frĂ€mja utvecklingen av konkurrenskraftiga smĂ„ och medelstora företag och stimulera företagandet i syfte att skapa tillvĂ€xt och förnyelse i svenskt nĂ€ringsliv.”
Det Àr vackra ord men ett slag i luften nÀr man som företagare kommer i kontakt med organisationen för att tro sig kunna fÄ professionella rÄd.

Jag har personligen haft mÄnga kontakter med denna statliga aktör, utan att ha trÀffat pÄ sÄ mÄnga professionella företagsrÄdgivare, vilket bör vara deras huvudomrÄde. Jag har ocksÄ försökt att skaffa mig en uppfattning om organisationen genom att ha deltagit i deras seminarier och företagsmöten. En mycket sorglig samling av epitetet professionella företagsrÄdgivare.
Ett synligt bevis för detta var nÀr jag praktiskt testade av deras rÄd och kunskaper i ett verkligt projekt med en gigantisk vÀrldsomspÀnnande potential. FörfrÄgan till ALMI om projektet var enbart av rÄdgivande karaktÀr och utan nÄgra finansiella aspekter.
Efter ett flertal presentationer och begĂ€ran om ALMI:s utlĂ„tande skriftligt kom deras svar efter nĂ„gra pĂ„minnelser. En del av deras svar citeras nedan; ”Vi har inte möjlighet eller kompetens att bistĂ„ i detta vĂ€rldsomspĂ€nnande projekt”.
Detta hÀnde för ett tiotal Är sedan och det aktuella vÀrldsomspÀnnande projektet Àr i full gÄng i ett annat land och har idag 2018 mer Àn 100 000 anstÀllda.

Idag 2018 har nu ALMI begÄvats med ytterligare mandat för att bistÄ med rÄd till just de företag och entreprenörer som har ett internationellt fokus. ALMI skall med andra ord bli en internationell affÀrsrÄdgivare till svenska företag och entreprenörer.
Det man för ett tiotal Är sedan sjÀlva insÄg och erkÀnde, nÀmligen att deras brist pÄ internationella kunskaper och affÀrserfarenhet, har nu fÄtt ett nytÀnkande.

Jag Àr inte ensam om att kraftigt kritisera ALMI, och ifrÄgasÀtter hela deras existens och menar att deras samlade brist pÄ kompetens inom det omrÄde som Àr deras uppdrag kan vara en direkt fara för företag och entreprenörer med globala tillvÀxtmöjligheter.

Jag har sett flera exempel pÄ liknande organisationer som hÄlls under armarna av staten och direkt kan vara förödande för den hjÀlpsökande entreprenören. Som exempel vill jag nÀmna Business Sweden (f.d. ExportrÄdet) som jag har trÀffat pÄ i mÄnga lÀnder med tvivelaktiga resultat. Ett verkligt skrÀckexempel Àr det nu begravda Invest in Sweden Agency som pÄ mÄnga sÀtt har varit en stor belastning för Sverige bÄde ekonomiskt och PR mÀssigt.

Invest Sweden gick i graven den 1 januari 2013, sjĂ€lvklart mot sin vilja. Detta efter för mĂ„nga ”heta” avslöjanden om bland annat ineffektivitet och ekonomiska oegentligheter. LĂ€s allt om SvD NĂ€ringslivs granskning av Invest Sweden som till slut blev för mycket för regeringen; https://www.svd.se/invest-sweden-laggs-ned

LĂ€s om mitt farvĂ€l till Invest Sweden; FarvĂ€l Invest Sweden – http://xn--blslampan-62a.se/?p=2206  

Att generaldirektören för Invest Sweden ocksÄ var styrelseordförande i ALMI kanske ger ytterligare obehagliga vibbar kring denna typ av statliga organisationer och myndigheter.

Jag Àr oerhört kritisk mot den kapitalförstöring som sker av svenska myndigheter och organisationer med nisch affÀrsrÄdgivning till entreprenörer och företag. Jag ser dessa mer som tÀckmantel för att skapa sysselsÀttning för deras medarbetare. Dessa organisationer och myndigheter Àr ocksÄ föremÄl för sÀrskilt mÄnga oegentligheter, dÀr det som kommer fram i dagen, bara Àr toppen pÄ ett isberg.

ALMI Àr för mig inte bara en ineffektiv organisation som inte kan utföra sitt uppdrag pÄ ett effektivt och framgÄngsrikt sÀtt med positivt resultat. Snarare lÄser de upp födelsen av framtidens möjliga storföretag, genom sin avsaknad av affÀrskompetens och en gedigen grund i entreprenörskapets vÀrld.

Jag efterlyser en oberoende professionell utredning om ALMI:s nytta och skada och en öppen redovisning pÄ vilka konkreta resultat som Ästadkommits sedan starten 1994.

Alla svar eller uteblivna svar i denna trÄd kan komma att redovisas pÄ bloggen.

Kjell Strandberg
Global tillvÀxtentreprenör

Inlagt i alla kommuner, Riks | Lämna kommentar